Nëntori i vitit 1959 me realizimin e një shfaqje të plotë cirku, që u titullua ‘‘Shkopi Magjik’’, do të shënonte momentin e lindjes së Cirkut Shqiptar.

Në përvjetorin e tij të 60-të, Ministria e Kulturës organizoi sot një ceremoni në ambientet e Muzeut Historik Kombëtar. Gjatë kësaj ceremonie u nderuan me dekoratën e mirënjohjes  figura më të të njohura të cirkut shqiptar, për pasionin dhe përkushtimin e dëshmuar për të mbajtur gjallë këtë art të veçantë.

Gjatë ceremonisë u promovua edhe libri i mjeshtres së madhe Vitore Sallaku me kujtime, histori dhe emrat më të njohur të cirkut shqiptarë.

Edhe në ditët e vështira pas tërmetit, artistët e Cirkut ishin ndër të parët, që u gjendën pranë fëmijëve, në zonat më të prekura.

Arti i cirkut në vendin tonë është i pëlqyeshëm nga të gjitha moshat. Nuk ka një skenë, stadium apo shesh në Shqipëri ku artistët akrobatë nuk kanë luajtur dhe nuk kanë shfaqur aftësitë e tyre të rralla artistike. Ata gjithmonë janë duartrokitur  fuqishëm nga shikuesit.

Cirku Shqiptar është një pjesë e pandarë e cirkut botëror. Pionierët e parë të këtij arti në vendin tonë u shfaqën gjatë viteve 1932-’35, kryesisht në fushën e iluzionit dhe të ekuilibrit mbi tel.

Në vazhdimësi numri i tyre u rrit dhe profilet ku ata luanin u zgjeruan, duke u pasuruar me numrat akrobatikë, numrat ajrorë, ato me kafshë, kllounatë e xhongleristikë.

Në vitin 1959 ata artistë kurajozë e të talentuar realizuan një shfaqje të plotë cirku të titulluar “Shkopi Magjik” Ky moment i rëndësishëm shënon krijimin e Cirkut Shqiptar, një pjesë e rëndësishme dhe me vlerë e kulturës dhe artit tonë kombëtar.

Në këtë rrugë të gjatë të rritjes, me vështirësi dhe suksese, artistët dhe drejtuesit e cirkut, këta njerëz që patën kurajon të kultivonin këtë gjini specifike, bënë të mundur që vendi ynë i vogël të kishte një vlerë të veçantë kombëtare artistike e kulturore.

Cirku Kombëtar përfshin në repertorin e tij vlera nga cirku botëror, por gjithashtu edhe vlera tradicionale. Këto vlera pasqyrohen në ilustrimet muzikore, ritmet, veshjet dhe në një masë më të madhe në idetë dhe skenografitë e shfaqjeve.

 Artistët e nderuar:

1 – Telat Agolli (Pas Vdekjes)
2 – Gjyzepina Shkurti
3 – Ismail Reka
4 – Tahir Baçova
5 – Vitore Sallaku
6 – Bajram Kurti
7 – Skënder Sallaku (Pas Vdekjes)
8 – Ndriçim Kazazi
9 – Ali Jucja
10 – Jakobin Pepa
11 – Arjan Miluka
12 – Skënder Plasari
13 – Arben Shaka
14 – Pavllo Sallata
15 – Vilson Gjoçaj
16 – Met Selimi
17 – Kujtim Dumi
18 – Fatos Roshi (Pas Vdekjes)
19 – Fatos Alla
20 – Bujar Bodinaku
21 – Sulejman Dibra (Pas Vdekjes)
22 – Ali Xhixha ( Pas Vdekjes)
23 – Ali Duma ( Pas Vdekjes)
24 – Pineo Shkurti ( Pas Vdekjes)
25 – Fitnete Duro
26 – Sanie Baçova
27 – Sekine Ahmeti
28 – Gjyslime Petrela
29 – Halil Minxolli (Pas Vdekjes)
30 – Hamdi Petrela
31 – Kostandin Papanikolla
32 – Pranvera Agolli
33 – Kozeta Kurti
34 – Silvana Derveni
35 – Sokrat Buzo
36 – Nevruz Hyseni
37 – Merita Dabulla
38 – Agron Muho
39 – Bashkim Rada ( Pas Vdekjes)
40 – Adon Miluka
41 – Blerim Reçi
42 – Arjan Sukniqi
43 – Kiço Londo
44 – Sajmir Çili
45 – Andrea Minga
46 – Nexhi Dakli
47 – Agron Starzimiri
48 – Ymer Pampuri
49 – Rajmond Gajtani
50 – Agron Veizi
51 – Kujtim Zuna
52 – Dhimokrat Shahini
53 – Llaqi Nako
54 – Verdi Take

/atsh/