'Nënë Tereza merr Medaljën e Lirisë në SHBA', njihuni me mgjarjet kryesore të 16 nëntor
'Nënë Tereza merr Medaljën e Lirisë në SHBA', njihuni me mgjarjet kryesore të 16 nëntor

Sot data shënon 16 nëntor. Më poshtë do ju njohim me ngjarjet kryesore, cilat figura publike kanë lindur dhe kanë vdekur në këtë datë.

16 Nëntori është dita e 320-të e kalendarit gregorian (dita e 321-t në vitin e brishtë) – kështu që deri në fund të vitit kanë mbetur edhe 45 ditë.

Ngjarje

1849 – Gjyqi rus e dënon me vdekje shkrimtarin rus Fyodor Dostoevsky. Ekzekutimi hedhet poshtë në minutën fundit të realizimit.

1904 – John Ambrose Fleming zbuloi gypin elektronik.

1940 – New York City, Mad Bomber e vendos bombën e tij të parë (nga 32) në ndërtesën e zyrave në Manhattan e rdorur nga Consolidated Edison.

1944 – Qyteti Dueren, Gjermani, komplet u shkatërrua nga bombardua nga Forcat Aleate.

1957 – Vrasësi serik Edward Gein vrau dhe viktimën e tij të fundit, Bernice Worden.

1996 – Nënë Tereza pranon çmimin e qytetare e nderit e Shteteve të Bashkuara.

2000 – Bill Clinton është presidenti i parë amerikan i cili vizitoi Vietnamin që nga Lufta e Vietnamit.

Lindje

1895 – Paul Hindemith, kompozitor gjerman

1906 – Edo Kovaçeviq, piktor kroat

1922 – José Saramago, letrar portugez dhe fitues i çmimit Nobel për letërsi.

1926 – Miko Tripalo,politikan kroat

1946 – Terence McKenna, shkrimtar dhe filozof amerikan.

1964 – Diana Krall, pianiste dhe jazz-këngëtare kanadeze.

1967 – Lisa Bonet, aktore amerikane (“Cosby show”)

1970 – Rikdo Koshi (???? Rikud? K?shi) mangaka. I njohur kryesisht për mangën e tij Excel Saga.

1971 – Alexander Popov, notar rus

1977 – Oksana Baiul, patinazhiste ukrainase.

Vdekje

1960 – Clark Gable, aktor filmimi amerikan

1961 – Milan Šenoa, letrar kroat(* 1869.)

1973 – Alan Watts, shkrimtar anglez (* 1915.)

1994 – Dino Valente, kompozitor amerikan (* 1943.)

2006 – Sulejman Rebac, futbollist dhe trajner i futbollit boshnjak.

/ SYRI.net