SAGA: Në zbulim të Shqipërisë, vendi më i fshehtë në Mesdhe
SAGA: Në zbulim të Shqipërisë, vendi më i fshehtë në Mesdhe

Zbulo trashëgiminë kulturore më pak të njohur, bukurinë natyrore dhe zonat historike të vendit më të fshehtë të Mesdheut, shkruan në reportazhin e saj për Shqipërinë revista e njohur britanike “SAGA”.

Joanne Johnstone, ekspertja e kësaj reviste për qytetet si Sllovenia, Kroacia, Mali i Zi dhe së fundmi Shqipëria bën një përshkrim të përgjithshëm të udhëtimit të saj në vendin tonë duke vlerësuar trashëgiminë historike, bukuritë natyrore dhe kulturën gastronomike.

Për shkak të peridhës komuniste, që e mbajti vendin të izoluar nga pjesa tjetër e botës, Shqipëria njihet shumë pak dhe pas rënies së këtij sistemi vendit i’u deshën rreth 20 vite që të arrinte nivelin e Evrops Lindore.

“Megjithatë, aspektet pozitive të kësaj situate izoluese janë krijimi i zonave ku duket se koha ka ndaluar, zona arkeologjike të harruara, fshatëra, plazhe dhe male që mund të rivalizojnë pjesën tjetër të Ballkanit”, thotë Johnstone.

“Për shkak të mungesës së kapaciteteve për të përballur fluksin e lartë të turistëve që vjen në periudhat kulmore të vitit, Ministria e Turizmit ka ndërmarrë masa të cilat do të mbështesin turizmin në të ardhmen, megjithatë edhe aktualisht gjërat janë duke ndryshuar dhe ju mund ta ndiheni këtë”, shkruhet në këtë reportazh.

“Gjatë përgatitjes së këtij udhëtimi, kontakti im në Shqipëri më pyeti se çfarë doja të shikoja. Une thashë të gjithë. Kështu që ne planifikuam të vizitonim Tiranën, Durrësin, Fierin, Vlorën, Himarën, Sarandën, Butrintin, Gjirokastrën, Beratin, Pgradecin dhe Ohrin (Maqedoni) dhe të gjitha këto në vetëm pesë ditë”, tregon Joanne Johnstone e habitur se si një vend kaq i vogël kishte kaq shumë për të vizituar.

Ajo që është mahnitëse, është se si qytetarët e Shqipërisë kanë hedhur një dritë të re në historinë e errët duke kthyer bunkeret në simbole të artit dhe muzeume me synimin për të krijuar një kujtesë të asaj që kanë vuajtur dhe mbijetuar.

“Ne shpresojmë të ndihmojmë shqiptarët që të pajtohen me historinë e tyre dhe të kaluarën. Nuk mund të ketë vetëdije për të tashmen dhe vetëbesim për të ardhmen pa njohur terrenin se ku janë mbjellur rrënjët e tua”, thotë Carlo Bollino, kuratori i “Bunk’Art”.

Por a është Shqipëria një vend i sigurt për t’u vizituar?

Sipas faqes së internetit “www.gov.uk”, “siguria publike është në përgjithësi e mirë, veçanërisht në Tiranë dhe shqiptarët janë shumë mikpritës ndaj vizitorëve”.

“Krim dhe dhunë ka në disa zona, por raportimet për krime specifike me shënjestër të huajt janë të rralla (…) Tensionet mes grupimeve fetare dhe shprehja ekstremizmave janë shumë të rralla, ndërsa mendimi për vendet perëndimore është jashtëzakonisht pozitiv”, thuhet në këtë faqe sipas citimeve të bëra nga gazetarja.

“Këtë e ndjeva edhe unë. Nuk u ndjeva e pasigurt dhe nuk isha aq e kujdesshme sa jam në Britani të Madhe. Ajo që më habiti më shumë ishte faktori fetar”, thekson Johnstone.

“Zonat arkeologjike të mbrojtura nga UNESKO ishin shumë mirë të mbajtura dhe të mrekullueshme si Butrinit, kalaja e Gjirokastrës dhe qyteti i dritareve, Berati”, vazhdon ajo.

Por nuk janë vetëm bukuritë natyrore dhe historike që mrekullojnë eksperten e udhëtimeve në Ballkan.

“Ushqimi shqiptar ishte i mirë. Dua të them, me të vërtetë shumë i mir!”, thotë gazetarja.

Kjo është shqipëria, vendi më i fshehtë mesdhetar, që tani ka ardhur koha t’i zbulohet të gjithve./ATSH