Një sulm në zemër ose siç njihet në terma mjekësore infarkt miokardi (MI), është dëmtim i përhershëm i muskujve të zemrës. “Mio” do të thotë muskuj, “kardiak” i referohet zemrës dhe “infarkt” nënkupton vdekjen e indeve për shkak të mungesës së furnizimit me gjak. Çfarë ndodh gjatë një sulmi në zemër? Muskujt e zemrës kërkojnë furnizim të vazhdueshëm me gjak të pasur me oksigjen për ta ushqyer atë e të mundësojë punën e saj gjatë jetës. Nëse keni sëmundje të arteries koronare, këto arterie bëhen të ngushta dhe gjaku nuk rrjedh ashtu si duhet. Yndyra, kalciumi, proteinat dhe qelizat inflamatore ndërtohen brenda arterieve për të formuar pllaka të madhësive të ndryshme. Shtresat e pllakave janë të forta në pjesën e jashtme dhe të buta në pjesën e brendshme.

Kur pllaka has në vështirësi çon në plasaritje të jashtme, trombocitet ose grimcat në formë disku në gjak që ndihmojnë koagulimin futen në pllakën e brendshme të butë dhe formon mpiksje të gjakut rreth saj. Nëse një mpiksje e gjakut bllokon totalisht arterien, muskujt e zemrës bëhen “të uritura” për oksigjen. Brenda një kohe të shkurtër ndodh vdekja e qelizave të muskujve të zemrës, duke shkaktuar dëme të përhershme. Ky është një sulm në zemër. Ndërsa në raste të pazakonta, një sulm në zemër mund të shkaktohet gjithashtu nga një vrull i arteries koronare. Gjatë një spazmi koronar, arteriet koronare kufizojnë spazmën brenda dhe jashtë duke reduktuar furnizimin me gjak në muskujt e zemrës (ishemia). Koj mund të sjellë pushim të zemrës, dhe mund të ndodhë edhe tek njerëzit që nuk kanë pasur ndonjëherë sëmundje të arteries koronare.

Çdo arterie koronare furnizon me gjak muskujt e zemrës. Sasia e dëmtimit të muskujve të zemrës varet nga madhësia e zonës së furnizuar nga arteria e bllokuar dhe koha midis sulmit dhe trajtimit. Shërimi i muskujve të zemrës fillon shpejt pas një sulmi në zemër dhe zgjat rreth tetë javë. Ashtu si një plagë në lëkurës, plaga e zemrës shërohet dhe pse do të formohet një shtresë në zonën e dëmtuar. Kjo do të thotë se kërkohet trajtim i menjëhershëm. Që pas sulmit, aftësia e pompimit të zemrës zvogëlohet.

Shenjat që mund të tregojnë një sulm në zemër janë të ndryshme, ka raste që nuk ka shenja apo sinjale, megjithatë këto që do tregojmë tani janë disa paralajmërime të mundshme, që do të thotë se duhet të shkoni menjëherë tek mjeku. Dhimbje në gjoks dhe vështirësi në frymëmarrje. Sjell ndjesinë e ngushtësisë në kraharor ose presion të brendshëm. Njerëzit të cilët e kanë përjetuar të paktën një herë e kanë përshkruar ndjesinë si një elefant i ulur në gjoksin e tyre ose një rrip që po ngushton kraharorin. Ky shqetësim mund të ndodhë edhe në pjesë të tjera të trupit si për shembull në pjesën midis stomakut dhe barkut. Ndër shqetësime të tjera janë dhimbje në shpatulla, nofull ose në mesin e shpinës. Simptoma të tjera: Mungesë ajri, vështirësi në frymëmarrje, të përziera, djersë të ftohta, trullosje, ftohje e pjesës mbrapa të trurit. Simptomat mund të vijnë papritur ose të zhvillohen gjatë minutave dhe të përkeqësohen. Zakonisht zgjasin të paktën 10 minuta.

Doktorë të shumtë thonë se njerëzit vonojnë dhe presin të qetësohen kur kuptojnë se kanë një shqetësim. Ata bëjnë thirrje: Nuk ka problem nëse është alarm fals, njoftoni menjëherë ambulancën. Një sulm në zemër nuk pret. Tiranapost.al