Suedia mbështet Shqipërinë në procesin e integrimit
Suedia mbështet Shqipërinë në procesin e integrimit

Suedia konfirmon qëndrimin mbështetës për integrimin europian të Shqipërisë, ndërsa vlerëson përpjekjet e qeverisë në procesin e reformave.

“Jeni në rrugën e duhur dhe keni mbështetjen tonë”, nënvizoi ministrja e Punëve të Jashtme të Mbretërisë së Suedisë, Margot Wallström, gjatë takimit që zhvilloi me ministrin për Evropën dhe Punët e Jashtme, Ditmir Bushati, në kuadër të vizitës zyrtare që po zhvillon në Suedi.

Sipas  njoftimit zyrtar, në takim u diskutua mbi dinamikën e shkëlqyer të marrëdhënieve dypalëshe.

Të dy homologët, theksuan burimet zyrtare, i kushtuan vëmendje të veçantë procesit të integrimit të Shqipërisë në BE dhe ndanë mendimin për impaktin transformues që ka politika e zgjerimit në vendet e rajonit të Ballkanit.

Ministri Bushati vlerësoi rolin mbështetës të Suedisë për procesin e zgjerimit, në përgjithësi dhe përpjekjeve të Shqipërisë, në veçanti, në këtë proces. Ai e njohu kolegen suedeze me hapat dhe masat e ndërmarra nga qeveria në procesin e reformave dhe plotësimin e pesë kritereve kryesore në kuadër të BE-së, duke konfirmuar vendosmërinë e qeverisë shqiptare për “zbatimin e reformës në drejtësi dhe procesin e Vetting-ut”.

Ministri Bushati shprehu besimin se “viti 2018 do të jetë një vit i rëndësishëm në procesin e integrimit evropian të Shqipërisë”, përmes vendimit të vendeve anëtare për hapjen e negociatave për anëtarësim.

Ministrja Wallström konfirmoi qëndrimin mbështetës të Suedisë për Shqipërinë dhe vlerësoi përpjekjet e qeverisë në procesin e reformave. “Jeni në rrugën e duhur dhe keni mbështetjen tonë”, nënvizoi ministrja suedeze.

Ministri Bushati vlerësoi mbështetjen e Suedisë për Shqipërinë përmes Strategjisë Suedeze për Zhvillim dhe Bashkëpunim 2014-2020, me projekte komplementare me ato të BE-së në fusha si statistikat, reforma në sistemin e drejtësisë, në sistemin e taksave, të drejtave të njeriut, ambientit, etj., duke nënvizuar gjithashtu rëndësinë e vijimit të mbështetjes për përudhën 2021-2027./atsh